Nieuwsbrief
25-11-2015 20:00

Nieuwsbrief december 2017 ORVHA
Geachte ouders,

De wekker gaat in de vroege ochtend. Radio 1 komt met het bericht dat een voormalig topman van Facebook zich tegen het bedrijf uitspreekt. Tijdens een bezoek aan de Stanford Graduate School of Business zegt hij: "We hebben tools gemaakt waarmee we de sociale onderdelen uit elkaar trekken waaruit een maatschappij bestaat."

Diezelfde dag nog laat een jongere mij een bericht van Facebook zien en uit ze haar verontwaardiging over hoe volwassenen dit bericht hebben kunnen plaatsen. En raak ik samen met haar en mijn kinderen in gesprek over wat dit doet met mensen.  En over de schaduwzijde van “social media”. Deze jongeren zijn de volwassenen van de nabije toekomst, zijn (bijna) 17 en ze hebben ons wat te zeggen. Zijn wij in staat ze te horen, zijn wij bereid om naar ze te luisteren?

Tijdens een brainstormsessie over het strategisch beleidsplan van Het Assink Lyceum werd in een gemêleerd gezelschap gesproken over goed onderwijs in de (nabije) toekomst. Een avond waarbij ook leerlingen aanwezig waren en voor waardevolle input zorgden.

Welke kennis en welke skills hebben onze kinderen nodig om uit te groeien tot volwassenen die hun plek vinden in de wereld die wij gezamenlijk op dit moment al creëren? Wat wordt daarin van de kinderen zelf verwacht, maar ook van ons als ouders en van de school en het onderwijs dat onze kinderen aangeboden krijgen? De bedoeling van Het Assink Lyceum is om een leer- en werkgemeenschap te vormen waarin ieder ontdekt wie hij/zij is en leert leiding te geven aan eigen leven en eigen ontwikkeling. Daarin ligt een rol van betrokkenheid en meedenken van ouders. Thuis, in het opvoeden en loslaten van onze kinderen, maar ook richting school en voor de samenleving waarvan wij deel uitmaken en waarvoor wij verantwoordelijkheid zijn.

Eén van de leidende principes van Het Assink Lyceum is: “We nemen verantwoordelijkheid voor elkaar en onze omgeving.” Samen vormen we een gezin, samen vormen we de school en onze maatschappij. Het vereist respect voor een ieder en voor de omgeving waarin wij leven, nieuwsgierigheid naar de ideeën van onze pubers, openstaan voor wat onze medemens bezighoudt. Het vraagt van ons om te durven kijken door de ogen van een ander, te luisteren naar elkaar met open hart en handen. Samen met school zijn wij verantwoordelijk voor de groei van onze kinderen tot volwassenen die gezamenlijk in staat zijn het fundament te vormen van de sociale onderdelen van hun toekomstige samenleving.

Over enkele dagen begint de Kerstvakantie. Kerstmis: een oud maar o zo’n tijdloos verhaal, waarin respect centraal staat. Een goede Kersttijd gewenst: voor uzelf, uw naasten binnen gezin, familie, buurt of school. Heb tijd en aandacht voor elkaar.

Alle goeds voor 2018 met waardevolle momenten en niet teveel social media.

Hopelijk blijft u ook in 2018 de Ouderraad volgen en voeden met uw reacties.

Namens de Ouderraad,


Mariëtte Waanders, voorzitter

<< November 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30